Vaarbewijs.nl

Hoe werkt het halen van een vaarbewijs?

Het behalen van een vaarbewijs is een belangrijke stap voor iedereen die veilig en verantwoord wil varen. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je een vaarbewijs kunt halen, wat de verschillende opties zijn en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Is het halen van een vaarbewijs moeilijk?

Een veelgestelde vraag is of het moeilijk is om een vaarbewijs te halen. Het antwoord is relatief eenvoudig: nee, het is niet bijzonder moeilijk, vooral niet het Klein Vaarbewijs I. Dit examen bestaat voornamelijk uit meerkeuzevragen over theorie. Voor het Klein Vaarbewijs II, dat iets complexer is, is meer studie vereist, maar met de juiste voorbereiding is ook dit goed te doen.

Het aanvragen van het examen

Zodra je je voldoende voorbereid voelt, kun je je aanmelden voor het examen. Dit doe je bij het CBR. Na jouw aanmelding en betaling, ontvang je alle benodigde informatie voor het examen. Heb je jouw vaarbewijs gehaald? Dan heb je hem vaak binnen twee weken binnen.

Snel jouw vaarbewijs halen

Voor wie snel zijn vaarbewijs wil halen, zijn er online platforms met slimme software die een hoog slagingspercentage beloven. Deze methoden maken gebruik van gerichte oefenvragen en innovatieve leertechnieken. Benieuwd hiernaar? Ontdek dan ook snel onze eigen online cursussen.

Slagingspercentages en examen details

Hoewel de slagingspercentages hoog zijn, zakt nog steeds ongeveer 20-40% van de kandidaten. Voor Klein Vaarbewijs 1 moet je minimaal 56 van de 80 punten halen. Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen en duurt maximaal 60 minuten.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Een vaarbewijs is nodig voor boten die sneller kunnen varen dan 20 km/u of langer zijn dan 15 meter. Varen zonder vaarbewijs kan leiden tot boetes.

Veelgemaakte fouten en tips

 • Onderschatting van de stof
  Veel kandidaten onderschatten de hoeveelheid stof. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen voor de voorbereiding.

 • Niet praktisch oefenen
  Hoewel het examen theoretisch is, helpt praktische ervaring om de stof beter te begrijpen. Probeer daarom ook praktijkervaring op te doen.

 • Niet herhalen van oefenexamens
  Herhaal oefenexamens meerdere keren. Dit helpt om de vraagstelling en het soort vragen beter te begrijpen.

Hoe ziet het examen eruit?

 • Klein Vaarbewijs 1
  Het examen voor Klein Vaarbewijs 1 bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Je hebt 60 minuten de tijd om deze te beantwoorden. Om te slagen, moet je minimaal 56 van de 80 punten halen.

 • Klein Vaarbewijs 2
  Voor Klein Vaarbewijs 2 zijn er 23 meerkeuzevragen en 4 open vragen. Ook hier is een goede voorbereiding essentieel.

Geldigheid en internationaal varen

Een vaak gestelde vraag is hoe lang een vaarbewijs geldig is en of je ermee in het buitenland mag varen. Sinds een wetswijziging is het vaarbewijs onbeperkt geldig (goed nieuws dus). Met een Klein Vaarbewijs kun je verder ook in de meeste Europese landen varen.

Vaarbewijs halen? Doe een online cursus bij Vaarbewijs.nl

Als je overweegt jouw vaarbewijs te halen, is een online cursus bij Vaarbewijs.nl een uitstekende keuze. Met onze flexibele en toegankelijke leermethoden kun je op jouw eigen tempo en vanuit het comfort van jouw eigen huis studeren. De cursus biedt uitgebreide en up-to-date lesmaterialen, interactieve oefeningen en realistische oefenexamens die je optimaal voorbereiden op het echte examen. Start vandaag nog en ga goed voorbereid te werk.