Vaarbewijs.nl

Basiscertificaat Marifonie

Waarom?

Sluizen, bruggen en havens
Steeds meer sluis- en brugwachters verwachten dat u een marifoon aan boord hebt en die uitluistert. Bij het zoeken naar een ligplaats in een haven is een marifoon een handig hulpmiddel. 

Tijdens het varen
Op vaarwater waar ook grote schepen varen, kunt u via de marifoon horen wat er onderling wordt afgesproken. In een noodsituatie is het bezit van een marifoon een groot voordeel ten opzichte van een mobiele telefoon. Met een marifoon aan boord hoort iedereen in uw omgeving wat er aan de hand is en kan er meteen hulp geboden worden. 

Marifoon aan boord
Op een schip met marifoon aan boord moet ten minste één persoon in het bezit zijn van het bedieningscertificaat (Basiscertificaat Marifonie). U mag met dit certificaat op een plezierjacht de marifoon niet alleen op de binnenwateren, maar ook langs de kust en op alle zeeën gebruiken. Daarom worden in het examen Basiscertificaat Marifonie veel vragen over het gebruik van de marifoon op zee gesteld. Met het bedieningscertificaat mag u ook de marifoon van een buitenlands jacht bedienen. De meeste landen erkennen het in Nederland afgegeven bedieningscertificaat.

AIS
Met het bedieningscertificaat mag u ook het wereldwijde AIS (‘Automatic Identification System’) gebruiken. Hiermee bent u in staat om in een ruimer gebied dan de radar bestrijkt te zien waar zich in de omgeving andere schepen bevinden en in welke richting ze varen.

Online cursus Marifonie

De online cursus Marifonie is up-to-date en 100% examengericht.

Informatie over online cursus Marifonie

Demo online cursus

Om een idee te krijgen van onze online cursus, kunt u hieronder een demo bekijken. Deze demo bevat 6 onderwerpen en 12 vragen.

Demo online cursus Marifonie

Examen Basiscertificaat Marifonie

  • Tijdens het examen hebt u maximaal één uur de tijd om 30 meerkeuzevragen te beantwoorden. Om te slagen moet ten minste 70% van de antwoorden goed zijn.

  • Het examen wordt door het CBR via een beeldscherm (touchscreen) afgenomen. U kunt kiezen uit maar liefst 20 examenlocaties, verspreid over het hele land. Het examen kan op elke werkdag en soms ook op zaterdag afgelegd worden.

  • In de online cursus van Vaarbewijs.nl wordt u volledig voorbereid op het examen bij het CBR en komt u letterlijk alle vragen tegen die u tijdens het examen krijgt. 

  • Het examen kost € 77,- (vanaf 2024 € 82,40). Dat bedrag staat los van het cursusgeld. 

Uitslag van het examen

  • Als u geslaagd bent voor het examen, moet u uw bedieningscertificaat aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat bedieningscertificaat is vereist voor het bedienen van een zendinstallatie aan boord.

  • De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (rdi.nl) streeft ernaar om de aanvraag van dat bedieningscertificaat binnen 6 weken af te handelen. De vergoeding voor de afgifte ervan is € 90,-.

Reacties van cursisten

"In het afgelopen jaar heb ik op Vaarbewijs.nl de online-cursussen vaarbewijs 1 en 2 en het Basiscertificaat Marifonie gevolgd. De inhoud van de cursussen is zeer compleet en daardoor is de voorbereiding op de examens optimaal geweest, waarvoor mijn complimenten! "

Klaas H.

"Nadat ik via Vaarbewijs.nl een aantal jaren geleden mijn VB1 heb gehaald nu ook weer met veel plezier de online cursus Marifonie gevolgd en met goed resultaat afgesloten. Jullie cursussen blijven gewoon super om te volgen. Duidelijk, goed uitgelegd en met voldoende proefexamens om je goed voor te bereiden op het daadwerkelijke examen."

Edward F.

"Heb het examen marifonie gedaan in Zwolle met als resultaat: GESLAAGD MET 50 PUNTEN. Dankzij een cursus die op afwisselend en speelse wijze, theorie en vragen, je vertrouwd leert raken met de theorie over het marifoniegebruik aan boord. Een voortreffelijk opgezette cursus, iedereen aan te bevelen. Reuze bedankt. p.s natuurlijk zaten er weer strikvragen bij. Hoelang mag een noodoproep duren: 15,20 of 60 seconden. Ik was voorbereid door u en ben er niet ingetrapt."

Willemijn van R.

"Weliswaar laat, maar ik heb dan eindelijk afgelopen zaterdag mijn getuigschrift Basiscertificaat Marifonie van het examen binnen. Ben geslaagd met 43 van de 50 punten. Ben zelf zeer tevreden met de uitslag en wil u dan ook danken voor de goed opgezette cursus die begrijpelijk en duidelijk is opgezet. Mede daardoor ben ik zonder al te veel moeite door het examen heen gekomen."

R.R. Doesburg

"Hierbij wil ik je bedanken voor de fijne cursussen die ik het afgelopen jaar heb gevolgd via Vaarbewijs.nl (vaarbewijs 1 en 2 en marifoon) en natuurlijk voor je snelle reacties die ik kreeg na het sturen van een vraag. Dankzij de perfecte opzet van de leerstof alles in een keer gehaald."

Paul W