Vaarbewijs.nl

Vaarbewijs 2 halen? Wanneer nodig en uitleg over het examen

Moet ik Vaarbewijs 2 halen?
Als je met een vaarbewijsplichtig schip ook op ruime wateren wilt varen, is Vaarbewijs 2 verplicht. Het Vaarbewijs 2-examen kun je pas afleggen nadat je geslaagd bent voor Vaarbewijs 1.

Waar mag ik varen met Vaarbewijs 2?
Naast de kustwateren kun je met Vaarbewijs 2 ook op het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Waddenzee, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Eems en de Dollard varen.

Online cursus Vaarbewijs 2

Hoe kan ik mij goed voorbereiden op het examen?
De online cursus Vaarbewijs 2 is up-to-date en 100% examengericht. Een ideale manier om het Scheepvaartreglement Westerschelde te leren kennen en te leren navigeren!  

Informatie over online cursus Vaarbewijs 2

Demo online cursus

Om je een beeld te geven van onze online cursus, kun je hieronder een demo bekijken. Deze demo bevat één lesonderdeel met 6 onderwerpen en 12 vragen.

Demo online cursus Vaarbewijs 2

Examen Vaarbewijs 2

Soort vragen
Je krijgt anderhalf uur tijd om op een computer 23 meerkeuzevragen en 4 open vragen over navigatie te beantwoorden. Daarbij moet je op een zeekaart heel nauwkeurig koersen en posities uitzetten en afstanden bepalen.

Punten
Een vraag levert 1, 2, 3 of 4 punten op. Er zijn maximaal 50 punten te behalen. Om te slagen moet je ten minste 35 punten halen ofwel 70% van de antwoorden goed hebben.

Kosten
Deelname aan het examen Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) kost € 60,15. Het examengeld staat overigens los van het cursusgeld. 

Nadat je geslaagd bent, moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen. Dat document kost € 12,50.

De aanvraag van het vaarbewijspasje kost € 12,05.

Pasje
Als je voor het examen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 geslaagd bent krijg je het Vaarbewijs 2-pasje, samen met het internationaal vaarbewijs (‘ICC for inland and coastal waters’). Het pasje blijft onbeperkt geldig. 

Examen reserveren
Omdat het soms druk is, kun je het beste tijdig een examendatum reserveren bij het CBR. Zorg ervoor dat je jouw DigiD-gegevens bij de hand hebt.

Geen DigiD?
Als je in het buitenland woont of om andere redenen geen DigiD hebt, kun je bij het CBR het vaarbewijsexamen reserveren via 'Aanvraagformulieren Recreatievaart'. Je klikt op de eerste blauwe pijl (het eerste aanvraagformulier): Aanvraagformulier theorie-examens Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs. Daarna open je het PDF-bestand. Als je al in het bezit bent van Klein Vaarbewijs 1, kies je bij Examengegevens: Klein Vaarbewijs 2 (KVB2).  

Datum wijzigen
Mocht je bij nader inzien een al gereserveerde datum willen wijzigen, dan kun je dat probleemloos en gratis doen. Er komen regelmatig annuleringen binnen, waardoor er plekken vrijkomen.

Locaties
De vaarbewijsexamens worden op 20 verschillende locaties afgenomen.