Vaarbewijs.nl

Vaarbewijs 2

 • Als u met een vaarbewijsplichtig schip ook op ruime wateren wilt varen, zult u naast Vaarbewijs 1 ook het examen Vaarbewijs 2 moeten afleggen. Vaarbewijs 1 mag u niet overslaan!

 • In Nederland mag u met Vaarbewijs 2 ook op de ruime binnenwateren varen, zoals het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Waddenzee, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Eems en de Dollard.  

Online cursus Vaarbewijs 2

De online cursus is up-to-date en 100% examengericht. Een ideale manier om het Scheepvaartreglement Westerschelde en navigatie te leren.  

Informatie over online cursus Vaarbewijs 2

Demo online cursus

Om u een beeld te geven van onze online cursus, kunt u hieronder een demo bekijken. Deze demo bevat één lesdeel met 6 onderwerpen en 12 vragen.

Demo online cursus Vaarbewijs 2

Examen Vaarbewijs 2

 • U krijgt anderhalf uur tijd om op een computer 23 meerkeuzevragen en 4 open vragen over navigatie te beantwoorden. Daarbij moet u op een zeekaart heel nauwkeurig koersen en posities uitzetten en afstanden bepalen.

 • Een vraag levert 1, 2, 3 of 4 punten op. Er zijn maximaal 50 punten te behalen. Om te slagen moet u ten minste 35 punten halen ofwel 70% van de antwoorden goed hebben.

 • Als u beide vaarbewijzen hebt behaald, krijgt u het Vaarbewijs 2-pasje, samen met het internationaal vaarbewijs (‘ICC for inland and coastal waters’). Het pasje blijft onbeperkt geldig

Inschrijven voor het examen

 • Deelname aan het examen Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) kost € 52,90 .
  Als u het examen Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) en het examen Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) op dezelfde dag wilt afleggen, zijn de totale examenkosten € 75,35. Het examengeld staat los van het cursusgeld.

 • Omdat het soms druk is, kunt u het beste tijdig een examendatum reserveren bij het CBR. Zorg ervoor dat u uw DigiD-gegevens bij de hand hebt.

  Als u in het buitenland woont of om andere redenen geen DigiD hebt, kunt u het examen aanvragen via een aanvraagformulier.
 • Mocht u bij nader inzien een al gereserveerde datum willen wijzigen, dan kunt u dat probleemloos en gratis doen. Er komen regelmatig annuleringen binnen, waardoor er plekken vrij komen.

 • De vaarbewijsexamens worden op 20 verschillende locaties afgenomen. 

Reacties van cursisten

"Afgelopen zaterdag vaarbewijs I en II examen gehad, voor beiden in 1 keer geslaagd! Dankzij de duidelijke uitleg en vele oefenvragen van de online cursus! Ik heb de cursus met heel veel plezier gevolgd en raad het anderen ook zeker aan!"

Caroline T.

"Na zelf een tijd geprobeerd te hebben om de navigatie helder te krijgen, heb ik me aangemeld voor deze online cursus. Ik heb met veel plezier de cursus doorlopen en eigenlijk gelijk de navigatie onder de knie gekregen. Dat was duidelijk te danken aan je eenvoudige uitleg. Vaarbewijs II royaal behaald."

F. van der W.

"Ik ben in 1 X geslaagd voor vaarbewijs 2. Ik wil even zeggen dat ik het een fijne cursus vond. Er zit een mooie opbouw in, het was fijn om op deze manier te leren. "

Ella V.

"Ben vandaag geslaagd met 40 punten. Heb 3 weken over deze cursus gedaan. Dat heb je wel nodig. Maar de lessen zijn goed opgezet en je leert wat nodig is. Geen ballast. Bedankt voor je snelle reactie op een vraag die ik had, zelfs in het weekend kreeg ik antwoord! Mooi daar heb je wat aan. Ik heb mijn vrouw nu ook aangestoken...."

Loek van den M.

"Vorige week heb ik examen Vaarbewijs II gedaan in Zwolle en ben ik geslaagd met 48 punten van de 50. Het is een zeer leuke cursus om te doen. Alle leerstof is duidelijk omschreven en komt volledig overeen met het examen. Ook de proefexamens zijn zeer leerzaam en bereiden je goed voor."

Hoite S.