Vaarbewijs.nl

Vaarbewijs 1

Het Vaarbewijs is verplicht voor een waterscooter, jetski, of motorboot die vol gas harder kan dan 20 kilometer per uur door het water. Een opblaasbare boot met meer dan 5 pk kan al gauw harder dan 20 km per uur.

Het Vaarbewijs is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 meter tot 25 meter. 

De beste voorbereiding

Alle actuele examenvragen van het CBR zijn in de online cursus van Vaarbewijs.nl opgenomen. In de online cursus komt alleen de theorie die relevant is voor het examen aan bod. Daarnaast kunt u uw kennis testen met 28 proefexamens. Zo bent u optimaal voorbereid op het examen.  

Informatie over online cursus Vaarbewijs 1

Examen Vaarbewijs 1

Het examen kan op elke werkdag en soms ook op een zaterdag. U kunt kiezen uit één van de 20 examenlocaties.  

Examentarief
Het examen Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) kost € 42,-. Dit bedrag staat los van het cursusgeld.

CBRExamen reserveren
Het examen mag alleen door de kandidaat zelf geboekt worden. Omdat het soms druk is, kunt u het examen het beste tijdig reserveren bij het CBR. Zorg dat u uw DigiD gegevens bij de hand heeft. Als u in het buitenland woont, of om andere redenen geen DigiD heeft, dan kunt u het examen aanvragen via een aanvraagformulier.

Examendatum wijzigen
Mocht u eerder of later het examen willen doen, dan kunt u de datum van uw aangevraagde examen probleemloos gratis wijzigen. Er komen regelmatig annuleringen binnen, waardoor er plekken vrijkomen.

Examenprogramma
Omdat er voorlopig geen praktijkexamen bij komt, is het een uitgebreid theorie-examen. Er worden vragen gesteld over wettelijke bepalingen, motortechniek, veiligheidsmaatregelen, betonning, meteorologie en manoeuvreren.  

Puntenwaardering
Er worden 40 meerkeuzevragen gesteld. Hiervoor heeft u één uur de tijd. 

Een vraag levert 1, 2 of 3 punten op. Er zijn maximaal 80 punten te behalen. Om te slagen moet u ten minste 56 punten behalen. Omgerekend moet u minimaal een 7 scoren.

Vanaf welke leeftijd
U kunt het Vaarbewijs-examen al onder de 18 jaar afleggen. Er is geen minimum leeftijd. Als u geslaagd bent krijgt u een uitslagbrief. Hiermee mag u nog niet op een snelle motorboot varen. De uitslagbrief is geen Vaarbewijs. 
Vanaf uw 18e kunt u met de uitslagbrief en een gezondheidsverklaring het echte Vaarbewijs-pasje bij het CBR aanvragen. Daarna mag u op een snelle motorboot, waterscooter of jetski varen. 
De uitslagbrief blijft onbeperkt geldig. Deze hoeft u niet precies op uw 18e in te wisselen voor het Vaarbewijs. Dit mag ook nog jaren daarna.

Iedereen die de Nederlandse taal beheerst mag het examen doen. U hoeft niet in Nederland woonachtig te zijn en ook niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.

Verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2

tl_files/Afbeeldingen in website/vaarbewijs 1 + 2 lage resolutie.png
Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen.

Met Vaarbewijs 2 (= Vaarbewijs 1 + Vaarbewijs 2) mag u ook op de grote wateren varen, zoals op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer. Een uitzondering is de Gouwzee, onderdeel van het Markermeer. Daar mag u wel met Vaarbewijs 1 varen.

Om in het bezit te komen van Vaarbewijs 2 moet u voor het examen Vaarbewijs 1 en het examen Vaarbewijs 2 geslaagd zijn. U kunt Vaarbewijs 1 niet overslaan.

In het buitenland
Vaarbewijs 1 geldt in het buitenland als International Certificate of Competence (ICC) for inland waters. Dit krijgt u automatisch na het behalen van Vaarbewijs 1. U mag hiermee op rivieren, kanalen en meren varen, maar niet op de kustwateren.

Vaarbewijs 2 geldt in het buitenland als International Certificate of Competence (ICC) for inland and coastal waters. Dit krijgt u automatisch na het behalen van Vaarbewijs 2. Hiermee mag u ook op de kustwateren varen.

Reacties van cursisten

"Met veel plezier heb ik de uitstekende on-line cursus VB1 gevolgd en afgelopen dinsdag met succes afgesloten met het diploma VB1. De cursus vind ik erg duidelijk, gebruiks- en klantvriendelijk, mede door de interactieve vragen met feed back. Vooral door de examenvragen heb ik mij goed op het examen kunnen voorbereiden. Een aanrader voor iedereen. Inmiddels heb ik mij ingeschreven voor de cursus VB2 en later volgt nog Marifoon. I"

Dick van Z.

"Het examen is geweldig gegaan. Ik was met 25 minuten klaar, had 80 punten en ben geslaagd! De website, de leerstof in verschillende blokken, de tips, oefenopgaven en oefenexamens hebben enorm geholpen. Volgend jaar wil ik VB2 gaan doen en dat zal ik zeker via uw opleiding gaan doen. De andere examen-kandidaten heb ik trouwens gewezen op uw website, omdat ik het echt een aanrader vind. Zij hebben geleerd voor dit examen via het boek of via een cursus bij een vaarschool en hadden meer moeite met het examen."

W. O. N. – d’H.

"Gisteren examen gedaan en geslaagd met de volle 80 punten! Deze cursus is echt alles dat je nodig hebt om tot een goed resultaat te komen. Tijd genoeg tijdens het examen en je kan terug bladeren om eventueel nog twijfelgevallen te bekijken. Dus net zoals in deze cursus bij de proefexamens. Ik had één vraag tóch nog gewijzigd en dat leverde uiteindelijk dus de volle 80 punten op. Nog een tip: je kan op de site van het CBR de datum van je aangevraagde examen probleemloos wijzigen. Ik kon in eerste instantie pas over drie maanden terecht. Nu dus toch nog een plekje gevonden. Moest er wel wat verder voor rijden maar dat mag de pret niet drukken. Conclusie: Top cursus!"

Rico S.

"Ik wilde u melden dat dankzij uw site ik dit jaar Klein vaarbewijs 1 en 2 heb gehaald alsmede marifonie. Ik ben zeer tevreden over de manier waarop u de stof aanbied en hoe deze te oefenen valt middels de vragen na ieder blok en de proefexamens aan het einde van het geheel. "

Sjoer L.

"Gisteren examen vaarbewijs 1 met succes afgelegd. Cursus van jullie is perfect. De vraagstelling komt goed overheen met de cursus van jullie Ben er blij mee. Duim omhoog."

Bert van de W. Anna Paulowna