Vaarbewijs.nl

Vaarbewijs

Het vaarbewijs is verplicht bij het varen met een waterscooter, jetski en motorboot (al dan niet opblaasbaar) die bij vol gas sneller kunnen dan 20 km per uur door het water. Het is ook verplicht bij het varen met pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter.

Vaarbewijs I is voldoende voor kanalen, rivieren en meren. Als u ook op ruime wateren, zoals het IJsselmeer wilt varen, dan heeft u naast Vaarbewijs I ook Vaarbewijs II nodig.

De beste voorbereiding

Alle actuele examenvragen van het CBR zijn in de online cursus van Vaarbewijs.nl opgenomen. In de online cursus komt alleen de theorie die relevant is voor het examen aan bod. Daarnaast kunt u uw kennis testen met 29 proefexamens. Zo bent u optimaal voorbereid op het examen.

Informatie over online cursus Vaarbewijs 1

Examen Vaarbewijs 1

Het examen kan op elke werkdag en soms ook op een zaterdag. U kunt kiezen uit één van de 20 examenlocaties.  

Examentarief
Het examen Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) kost € 44,45. De examenkosten staan los van het cursusgeld.

CBRExamen reserveren
Het examen mag alleen door de kandidaat zelf geboekt worden. Omdat het soms druk is, kunt u het examen het beste tijdig reserveren bij het CBR. Zorg dat u uw DigiD-gegevens bij de hand heeft. Als u in het buitenland woont, of om andere redenen geen DigiD heeft, kunt u het examen aanvragen via een aanvraagformulier.

Examendatum wijzigen
Mocht u eerder of later het examen willen doen, dan kunt u de datum van uw aangevraagde examen probleemloos gratis wijzigen. Er komen regelmatig annuleringen binnen, waardoor er plekken vrijkomen.

Examenprogramma
Omdat er voorlopig geen praktijkexamen bij komt, is het een uitgebreid theorie-examen. Er worden vragen gesteld over wettelijke bepalingen, motortechniek, veiligheidsmaatregelen, betonning, meteorologie en manoeuvreren.  

Puntenwaardering
Er worden 40 meerkeuzevragen gesteld. Hiervoor heeft u één uur de tijd. 

Een vraag levert 1, 2 of 3 punten op. Er zijn maximaal 80 punten te behalen. Om te slagen moet u ten minste 56 punten behalen. Omgerekend moet u minimaal een 7 scoren.

Vanaf welke leeftijd
U kunt het Vaarbewijs-examen al onder de 18 jaar afleggen. Er is geen minimumleeftijd. Als u geslaagd bent krijgt u een uitslagbrief. Hiermee mag u nog niet op een snelle motorboot varen. De uitslagbrief is geen vaarbewijs. 
Vanaf uw 18e kunt u met de uitslagbrief en een gezondheidsverklaring het echte Vaarbewijs-pasje bij het CBR aanvragen. Daarna mag u op een snelle motorboot, waterscooter of jetski varen. 
De uitslagbrief blijft onbeperkt geldig. Deze hoeft u niet precies op uw 18e in te wisselen voor het vaarbewijs. Dit mag ook nog jaren daarna.

Iedereen die de Nederlandse taal beheerst mag het examen doen. U hoeft niet in Nederland woonachtig te zijn en ook niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.

Verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2

tl_files/Afbeeldingen in website/vaarbewijs 1 + 2 lage resolutie.png
Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen.

Met Vaarbewijs 2 (= Vaarbewijs 1 + Vaarbewijs 2) mag u ook op de grote wateren varen, zoals op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer. Een uitzondering is de Gouwzee dat een onderdeel van het Markermeer is. Daar mag u wel met Vaarbewijs 1 varen.

Om in het bezit te komen van Vaarbewijs 2 moet u voor het examen Vaarbewijs 1 en het examen Vaarbewijs 2 geslaagd zijn. U kunt Vaarbewijs 1 niet overslaan.

In het buitenland
Vaarbewijs 1 geldt in het buitenland als International Certificate of Competence (ICC) for inland waters. Dit krijgt u automatisch na het behalen van Vaarbewijs 1. U mag daarmee op rivieren, kanalen en meren varen, maar niet op de kustwateren.

Vaarbewijs 2 geldt in het buitenland als International Certificate of Competence (ICC) for inland and coastal waters. Dit krijgt u automatisch na het behalen van Vaarbewijs 2. Daarmee mag u ook op de kustwateren varen.

Reacties van cursisten

"'k Ben vanmiddag op examen geweest en heb mijn vaarbewijs gehaald, ik ben geen gekke dingen tegengekomen en ben geslaagd met 80 punten, dat gebeurde niet vaak zeiden ze daar. Verder heb ik veel aan de cursus gehad, duidelijk en overzichtelijk, fijn dat er zoveel vragen tussendoor komen, daar leer je een hoop van!"

Hanneke

"Ik heb de online cursus vaarbewijs 1 gevolgd, zeer duidelijke uitleg en de cursus bereid je erg goed voor op het examen. Heb een weekje goed geleerd. Ik ben in 1 keer geslaagd met 71 punten! Super blij en ik raad de cursus dan ook zeker aan! "

Lissanne H

"Vanmiddag KVB1 gehaald met 77 punten. Het was de hoogste score van de dag volgens de balie en voor mij de eerste keer. Alleen geleerd via uw cursus, ik heb geen verdere les gehad. Het examen was zo voorbij, meer dan ruim voldoende tijd. 1 foutje was suf van mij, bij de andere vraag heb ik het minst foute antwoord trachten te kiezen.....(niet de goede). De leerstof kwam heel goed overeen met het examen! Ook de diepte en hoogte berekening kwam voorbij op het examen en was goed te doen! Deze zomer tijdens de vakantie mee gevaren op een bootje aan de kust van de Middellandse Zee. Ik dacht dat is leuk, zou best vaker willen varen dus ik ging ''even'' mijn vaarbewijs halen. Aangezien ik verder geen ervaring op het water heb, behalve dan Optimist zeilen ca. 35 jaar geleden viel dat ''even'' tegen. De hoeveelheid leerstof vond ik erg veel. Uw cursus is echter top, heel duidelijk en opbouwend. Je groeit als het ware in kennis mee met de cursus. Ik heb er een hoop van geleerd en ik heb er ook hard voor moeten leren! Ook heel fijn is dat u bereikbaar bent voor uitleg en zelfs de moeite heeft genomen mij terug te bellen, toen begreep ik het allemaal.... Binnenkort ga ik aan de slag met KVB2. "

Yalcin S.

"Ik heb met veel plezier Vaarbewijs 1 geleerd. Duidelijke taal en uitleg, goede voorbereiding met alle oefenvragen en proefexamens. Ik ben afgelopen maandag op examen gegaan en heb 78 punten behaald. Ik heb m'n vaarbewijspas ook al binnen. "

Daphne van der V.

"Geslaagd met vlag en wimpel.De cursus is doelgericht, goed en makkelijk dat hij ook op mobiel goed te doen is. De actieve en leuke manier van leren werkte goed. In +~ 12 uur studeren met 1 foutje op 40 vragen geslaagd."

Ted L.