Vaarbewijs.nl

Vaarbewijs 2 halen? Volg onze online cursus

Het volgen van de online cursus Vaarbewijs 2 van Vaarbewijs.nl is een ideaal middel om thuis te raken in de wereld van de navigatie. U krijgt duidelijke uitleg van de theorie, waarbij veel afbeeldingen gebruikt worden, en die afgewisseld wordt met examenvragen. U leert stap voor stap navigeren en hoe u de koersplotter en de kaartpasser moet gebruiken.

Up-to-date 
Alle nieuwe examenonderwerpen zijn in cursus verwerkt, zodat u tijdens het examen niet voor verrassingen komt te staan.

Examengericht en afwisselend

 • alle onderwerpen die in de examens aan bod komen, worden behandeld
 • de lesstof is afgestemd op de actuele exameneisen van het CBR, zoals de nieuwe vraagsoorten
 • de behandeling van de lesstof wordt afgewisseld met examenvragen; de lesblokken en 14 proefexamens kunt u zo vaak herhalen als u wilt

Gebruiksvriendelijk
U kunt de cursus op elke computer, elk tablet en elke smartphone gebruiken, waar en wanneer u maar wilt. 

Studietijd
Voor Vaarbewijs 2 heeft u ongeveer 50 uur studietijd nodig.  

Duur van de cursus
U mag 6 maanden gebruik maken van de cursus. Zo nodig kunt u na afloop van deze 6 maanden de cursus met 4 maanden verlengen voor € 20,-.

Tarief
De online cursus Vaarbewijs 2 kost € 75,-. 

Andere lesstof dan Vaarbewijs 1

 • Het is niet nodig om de lesstof van Vaarbewijs 1 te herhalen.
 • Voor Vaarbewijs 2 moet u het 'Scheepvaartreglement Westerschelde' kennen (dat iets verschilt van het ‘Binnenvaartpolitiereglement’) en het 'Rijnvaartpolitiereglement'. De verschillen worden in de online cursus aangegeven.

 •  De onderwerpen weerkunde en betonning worden uitgebreider behandeld dan in Vaarbewijs 1.

 •  In de online cursus Vaarbewijs 2 leert u stap voor stap navigeren. Alle navigatievraagstukken worden met afbeeldingen toegelicht. U komt ook alles te weten over getijden. Daarnaast leert u om met behulp van een plotter en een kaartpasser heel nauwkeurig koersen uit te zetten, peilingen te doen en afstanden en posities te bepalen. Hoe u de plotter en passer moet gebruiken, wordt steeds aan de hand van afbeeldingen uitgelegd.
 • Bij de cursus krijgt u digitaal de oefenkaarten die bij het examen horen. U kunt die zelf afdrukken of ze bij ons bestellen voor € 5,-.
 • Om de navigatievragen te kunnen beantwoorden, hebt u een koersplotter en een kaartpasser nodig. Een betrouwbare koersplotter is de Engelse Portland-plotter. Die kost samen met een nautische messing kaartpasser € 34,-. Als u koersplotter, kaartpasser en oefenkaarten tegelijkertijd bestelt, betaalt u totaal € 36,-.
 • Nieuwe cursisten kunnen de producten samen met de online cursus Vaarbewijs 2 bestellen via het inschrijfformulier. Mocht u tijdens de cursus extra oefenkaarten of een koersplotter willen bestellen, dan kan dat via het bestelformulier.

  Ook als u geen cursist bij ons bent, kunt u de genoemde producten bestellen via het bestelformulier.
Inschrijven online cursus Vaarbewijs 2

De huidige cursisten kunnen deze cursus toevoegen aan hun account en ze ontvangen dan ook korting.

Toevoegen online cursus Vaarbewijs 2

Demo online cursus

Om een indruk te krijgen van onze online cursus, kunt u hieronder een demo bekijken. Deze demo bevat één lesdeel met 6 onderwerpen en 12 vragen.

Demo online cursus Vaarbewijs 2

Demo proefexamen

Deze demo bevat 1 proefexamen met 27 vragen. U krijgt meteen de uitslag. De online-cursus bevat 14 proefexamens. In de proefexamens zijn ook de allernieuwste examenvragen verwerkt.

Demo proefexamen Vaarbewijs 2
"Ik wil jullie bedanken voor de super online cursus Vaarbewijs II. De lesstof was in duidelijke taal geschreven met geweldige illustraties en de uitleg van de opdrachten waren enorm goed. Het leren was leuk en effectief doordat de vragen over de stof er direct na kwamen. Ik was na 3,5 weken studie al op examen gegaan (ik had zelfs mijn examen een week vervroegd) en was geslaagd met 45 punten. Dus geweldige online studie/site en hartelijk dank."

Michelle

"Vandaag heb ik examen gedaan in Vaarbewijs 2 en ik ben gelukkig geslaagd met 46 punten. De vragen in dit examen kwamen wederom overeen met de stof en vragen uit de studie. Complimenten daarvoor! Ik heb nu KVB1, Marifonie en KVB2 via Vaarbewijs.nl gevolgd. De studie heb ik als zeer prettig en leerzaam ervaren. Ik ben telkens met een goed gevoel naar de examens afgereisd en dat bleek terecht. De twee fouten die ik in het laatste examen heb gemaakt zijn aan mijzelf te wijten. Ik vermoed dat ik simpelweg een rekenfoutje heb gemaakt want de 2 open navigatievragen waren echt niet moeilijk. "

Eric L.

"Vanochtend heb ik in Dordrecht examen gedaan voor KVB1 en KVB2. Gelukkig ben ik op beide onderdelen geslaagd. Voor VB1 met 80 punten en bij VB2 met 43 punten van de maximale 50 punten. Wat betreft Vaarbewijs 1 moet ik zeggen dat jouw cursus perfect is. Geen enkele vraag die ik kreeg stond niet in jouw cursus, dus dat was eigenlijk appeltje eitje. KVB2 was duidelijk veel pittiger. Vooral omdat je nu zelf moet gaan tekenen/berekenen. Helaas krijg je niet te horen welke vra(a)g(en) je fout hebt. Nadat ik de eerste 4 hoofdstukken uit een boek had bestudeerd, kwam ik jouw website op het spoor. De vele positieve reacties en jouw 'slaaggarantie' trokken mij over de streep. Achteraf een goede keuze want door alleen de door jou aangeboden theorie met prima uitleg te bestuderen slaag je gemakkelijk voor het vaarbewijs!"

Arthur van I.

"Gisteren ben ik voor Vaarbewijs II geslaagd en 2 ruim voldoende (44 punten). Zonder de online cursus was zeker deel 2 me niet gelukt. Pas na bestudering van de stapsgewijze uitleg over navigatie, was dit duidelijk en kreeg ik er zelfs plezier in."

Esther

"Ik heb nu ook m'n Vaarbewijs II behaald. Het examen was best pittig maar dankzij jullie uitstekende voorbereiding viel het allemaal alweer best mee. Ik behaalde 46 punten en ik durf te betwijfelen of ik die score ook zou hebben behaald door gewone zelfstudie. Jullie online methode is echt top ! Rest dus nog het marifonie certificaat. "

Frederic P.

Reacties van cursisten

"k kan u mededelen dat ik op 1 november geslaagd ben voor KVB 2. Van de 27 vragen had ik 1 vraag fout. Dus ik scoorde 48 van de 50 punten. Dit resultaat was beslist niet mogelijk geweest als ik het alleen maar uit een boekje geleerd had. De uitleg en oefeningen waren geweldig en ik kan deze cursus aan iedereen sterk aanbevelen!!!"

Gerard B.

"Vorige week heb ik examen Vaarbewijs II gedaan in Zwolle en ben ik geslaagd met 48 punten van de 50. Het is een zeer leuke cursus om te doen. Alle leerstof is duidelijk omschreven en komt volledig overeen met het examen. Ook de proefexamens zijn zeer leerzaam en bereiden je goed voor."

Hoite S.

"Bedankt voor de prima cursus ! Het kost wel wat tijd, gezien de breedte en diepgang, maar het door jullie aangeboden materiaal is uitstekend en zeer helder ! Vandaag het KVB2 gehaald met 45 punten ! "

Otto D.

"Hierbij wil ik je bedanken voor de fijne cursussen die ik het afgelopen jaar heb gevolgd via vaarbewijs.nl (vaarbewijs 1 en 2 en marifoon) en natuurlijk voor je snelle reacties die ik kreeg na het sturen van een vraag. Dankzij de perfecte opzet van de leerstof alles in een keer gehaald."

Paul W.

"Ben vandaag geslaagd met 40 punten. Heb 3 weken over deze cursus gedaan. Dat heb je wel nodig. Maar de lessen zijn goed opgezet en je leert wat nodig is. Geen ballast. Bedankt voor je snelle reactie op een vraag die ik had, zelfs in het weekend kreeg ik antwoord! Mooi daar heb je wat aan. Ik heb mijn vrouw nu ook aangestoken...."

Loek van den M.