De wind kan je vriend of vijand zijn op het water. Of je nu vaart met een boot of pleziervaartuig, het is belangrijk om de windkracht te begrijpen en te kunnen interpreteren.
De schaal van Beaufort, ontwikkeld door de Britse marineofficier Sir Francis Beaufort in 1805, biedt een universele maatstaf om de windsnelheid en de bijbehorende effecten op land en water te classificeren. Wij geven je extra uitleg!
Bij windkracht 1 en 2 ervaar je een zwakke wind. De rimpelingen op het wateroppervlak zijn klein en kort, terwijl rookpluimen recht omhoog stijgen. Bomen bewegen nauwelijks en bladeren ritselen zachtjes. Op zee is het kalm met slechts kleine rimpelingen.
Met windkracht 3 en 4 neemt de wind toe tot een matig niveau. De golven op het water worden langer en er vormen zich witte schuimkoppen. Bomen bewegen zichtbaar en kleine takken kunnen in beweging komen. Op zee is het licht golvend met schuimranden.
Windkracht 5 brengt een vrij krachtige wind met zich mee. De golven op het water worden aanzienlijk groter met veel schuimkoppen. Bomen wiegen heen en weer en takken kunnen breken. Op zee is het matig golvend met schuimstroken.
Bij windkracht 6 is de wind krachtig. De golven op het water zijn groot met veel schuim en spatten. Bomen waaien flink en dunne takken kunnen breken. Op zee is het ruw met schuimstroken en hoge golven. Vanaf windkracht 6 waarschuwt de Nederlandse Kustwacht via de marifoon.
Windkracht 7 en 8 markeren stormachtige wind. De golven op het water zijn zeer groot met schuimstroken die over het dek kunnen slaan. Bomen waaien sterk en takken kunnen breken. Op zee is het zeer ruw met hoge golven en schuimstroken.
Hogere windkrachten brengen extreme weersomstandigheden met zich mee. Windkracht 9 (storm) kenmerkt zich door zeer hoge golven en wit schuim over het gehele wateroppervlak. Windkracht 10 (zware storm) laat metershoge golven met lange witte schuimstrepen zien. De ultieme kracht, windkracht 12 (orkaan), vult de lucht met schuim en stuifwater.
De schaal van Beaufort is een waardevol instrument voor watersporters om de windkracht in te schatten en de juiste beslissingen te nemen. Door de kenmerken van elke windkracht te kennen, kun je je veilig voorbereiden op de omstandigheden op het water.
Klaar om het water op te gaan met de juiste papieren? Vaarbewijs.nl biedt een complete online cursus waarmee je eenvoudig en snel je vaarbewijs 1, 2 of marifooncertificaat behaalt. Met duidelijke afbeeldingen, video's, handige oefenvragen en examentraining ben je verzekerd van een gedegen opleiding die voldoet aan alle officiële eisen.
De online leeromgeving is flexibel en toegankelijk, zodat je in je eigen tempo kunt studeren waar en wanneer je maar wilt. Met behulp van de theorie en de oefenvragen leer je alles over de windkracht, vaarregels, navigatie, verlichting, veiligheid en meer.
Eenmaal klaar voor het examen, kun je je direct online aanmelden bij het CBR. Het CBR examen wordt afgenomen in een officiële CBR locatie, waar je theoriekennis wordt getoetst. Met een gedegen voorbereiding door de cursus van Vaarbewijs.nl is de kans van slagen aanzienlijk.
Gemiddelde beoordeling door cursisten van Vaarbewijs.nl