Vaarbewijs.nl

Is een reddingsvest verplicht op een boot?

Een reddingsvest zorgt ervoor dat iemand die in het water terechtkomt automatisch op zijn rug draait, zodat zijn hoofd boven water komt en blijft drijven. Door deze functie kan een reddingsvest levens redden. Maar zijn reddingsvesten verplicht?

Wat zegt de wet?

In Nederland zijn de regels voor het dragen van een reddingsvest afhankelijk van het type boot en de omstandigheden. Aan boord van een snelle motorboot moet voor iedere opvarende een reddingsvest onder handbereik aanwezig zijn. Als de bestuurder staand stuurt, moet hij een reddingsvest dragen. Op een waterscooter en een jetski moet iedereen altijd een reddingsvest dragen.

Heb ik een reddingsvest nodig op een sloep?

Op een sloep die niet sneller kan varen dan 20 kilometer per uur, zijn reddingsvesten niet verplicht, maar het wordt wel sterk aanbevolen voor de veiligheid van alle opvarenden.

Onze veiligheidstips voor reddingsvesten

 1. Draag altijd een reddingsvest
  Hoewel het wettelijk niet altijd verplicht is, kan een reddingsvest levens redden. Zorg ervoor dat iedereen aan boord een goed passend reddingsvest draagt, vooral kinderen en niet-zwemmers.

 2. Houd je veiligheidsuitrusting up-to-date
  Controleer regelmatig je veiligheidsuitrusting, inclusief reddingsvesten, brandblussers en noodsignalen. Vervang versleten of beschadigde items om ervoor te zorgen dat alles in goede staat verkeert.

 3. Weet hoe je reddingsvesten gebruikt
  Zorg ervoor dat alle opvarenden weten hoe ze hun reddingsvest moeten aandoen en gebruiken. Oefen dit regelmatig, vooral met kinderen, zodat iedereen weet wat te doen in geval van nood.

 4. Let op de weersomstandigheden
  Controleer de weersvoorspellingen voordat je het water op gaat. Slechte weersomstandigheden kunnen het risico op ongelukken vergroten, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op veranderende omstandigheden.

Hoe oud mag een reddingsvest zijn?

Na 15 jaar kan de veiligheid van een automatisch reddingsvest niet meer worden gegarandeerd. Daarom is het belangrijk om je reddingsvest regelmatig te controleren en indien nodig te laten keuren. Schaf een nieuw vest aan als het oude versleten of beschadigd is. Regelmatige inspecties en onderhoud zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je reddingsvest goed functioneert in geval van nood.

Verplichte uitrusting aan boord

Naast reddingsvesten zijn er andere items die verplicht aan boord moeten zijn, afhankelijk van het type en de snelheid van de boot. Hieronder een overzicht van de verplichte uitrusting:

 1. Vaarbewijs
  Voor motorboten die sneller dan 20 kilometer per uur kunnen varen (snelle motorboten), is een geldig vaarbewijs verplicht. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski’s en boten die langer zijn dan 15 meter.  

 2. Registratiebewijs
  Een registratiebewijs van de boot is noodzakelijk om de boot officieel geregistreerd te hebben en legaal te kunnen varen.

 3. Dodemansknop
  Deze veiligheidsvoorziening zorgt ervoor dat de motor van de boot automatisch stopt als de bestuurder overboord valt.

 4. Toeter of Geluidssein
  Verplicht op elke boot. Gebruikt voor belangrijke signalen: attentiesein, noodsein, “ik kan niet manoeuvreren”-sein. Noodzakelijk voor communicatie en algemene veiligheid op het water.

 5. Brandblusser
  Verplicht voor snelle motorboten. Belangrijk om brand snel te kunnen blussen en verdere schade of gevaar te voorkomen. Aanbevolen voor kleinere en langzamere boten, hoewel niet verplicht.

Veilig varen begint met goede voorbereiding en het naleven van de geldende regels en voorschriften. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen plezier hebt op het water, maar ook veilig weer thuis komt.