Vaarbewijs.nl

Hoeveel tijd heb je nodig om een vaarbewijs te halen?

Een veelvoorkomende vraag die rijst bij mensen die overwegen een vaarbewijs te behalen, is: hoeveel tijd kost het eigenlijk om het vaarbewijs te halen?

Het antwoord op deze vraag varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de individuele leerstijl en ervaring, de beschikbaarheid van studiemateriaal en cursussen, en daarnaast de complexiteit van het vaarbewijsexamen zelf. Over het algemeen kan echter worden gesteld dat de tijd die nodig is om een vaarbewijs te behalen, afhangt van:

1. Beginniveau van de kandidaat

Een van de belangrijkste factoren die de tijd om een vaarbewijs te behalen beïnvloedt, is jouw beginniveau. Heb jij al enige ervaring met varen of heb je een achtergrond met maritieme activiteiten, dan ga je mogelijk sneller door de studiematerialen en voorbereiding dan complete beginners. De mate van vertrouwdheid met de basisprincipes van navigatie en veiligheid op het water, verschilt enorm tussen onze kandidaten. Dit beïnvloedt enorm de voorbereiding behoeften.

2. Beschikbare tijd voor studie en voorbereiding

De tweede factor die de tijd om een vaarbewijs te behalen beïnvloedt, is de beschikbare tijd die jij kan besteden aan studie en voorbereiding. Sommige kandidaten hebben mogelijk meer vrije tijd beschikbaar om te studeren, terwijl anderen hun studie moeten combineren met werk, school of andere verplichtingen. De hoeveelheid tijd die jij kan besteden aan studie en voorbereiding kan dus aanzienlijk variëren en daarmee ook de snelheid waarmee het vaarbewijs te halen is.

Wij raden altijd aan om wekelijks een moment vrij te houden voor het studeren, zodat de lesstof ‘top-of-mind’ blijft.

3. Type en intensiteit van de cursus of zelfstudieprogramma

De keuze van de het Vaarbewijs 1, Vaarbewijs 2 of Basiscertificaat Marifonie is ook van invloed op de tijd die nodig is om een vaarbewijs te behalen. De intensiteit en structuur van de gekozen cursus of zelfstudieprogramma beïnvloeden ook het leerproces en daarmee de tijd die nodig is om het vaarbewijs te behalen.

4. Individuele leersnelheid en studiegewoonten

Jouw individuele leersnelheid en studiegewoonten spelen een grote rol bij het bepalen van de tijd die nodig is om een vaarbewijs te behalen. Jouw vermogen om informatie te absorberen, te onthouden en toe te passen bepalen de snelheid van het leerproces.

Al deze factoren samen bepalen de tijd die nodig is voor jou om een vaarbewijs te behalen. Terwijl sommige kandidaten mogelijk slechts enkele weken nodig hebben om zich voor te bereiden op het examen en te slagen, hebben anderen mogelijk enkele maanden of zelfs langer nodig om zich volledig voor te bereiden op het behalen van hun vaarbewijs. 

Het aantal uren dat je nodig hebt? Plan in jouw agenda dit aantal uren in en weet ongeveer hoeveel dagen, weken of maanden nodig zijn om lekker weg te varen mét vaarbewijs!

  • Vaarbewijs 1
    Zonder voorkennis? Reken dan op zo’n 40 tot 50 uur studeren. Deze schatting omvat het doorwerken van studiemateriaal, het oefenen met examenvragen en de stof herhalen. Met een beetje ervaring? Dan kun je de klus waarschijnlijk klaren met 30 tot 40 uur studie.

  • Vaarbewijs 2
    Begin je vanaf nul? Zet je schrap voor ongeveer 30 tot 50 uur studie, aangezien de stof diepgaander is, met nog meer uitdaging op het gebied van navigatie. Heb je Vaarbewijs 1 al op zak? Dan ben je meer begaan met de lesstof, maar houdt er rekening mee dat Vaarbewijs 2 volledig andere lesstof is. Dat begint al met een ander reglement: het Scheepvaartreglement Westerschelde (SRW).

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over de tijd en inspanning die nodig is om jouw vaarbewijs te halen en dus te werken aan een solide doelgerichte voorbereiding om het doel te bereiken.

Inschrijven online cursus