Vaarbewijs.nl

Hoeveel procent zakt voor zijn vaarbewijs?

Een veelgestelde vraag onder aspirant-schippers is echter: hoeveel procent zakt er eigenlijk voor hun vaarbewijs?

Het exacte percentage van kandidaten dat zakt voor het vaarbewijsexamen varieert afhankelijk van verschillende factoren; met name het type examen en de individuele voorbereiding van de kandidaten zijn bepalend. Over het algemeen kan worden gesteld dat het slagingspercentage voor het vaarbewijs rond de 60% tot 70% ligt.

Deze cijfers impliceren dat ongeveer 30% tot 40% van de kandidaten niet slaagt voor het examen bij hun eerste poging. Het is belangrijk op te merken dat dit geen exacte cijfers zijn en dat het slagingspercentage per jaartal kan variëren. Tijdens corona zagen we een toename van het slagingspercentage omdat deelnemers waarschijnlijk meer tijd staken in de voorbereiding.

Redenen voor niet-slagen

Er zijn verschillende redenen waarom kandidaten mogelijk niet slagen voor hun vaarbewijs. Sommigen kunnen te maken hebben met examenstress, gebrek aan voorbereiding of onvoldoende kennis van de geldende regelgeving. Anderen kunnen moeite hebben met specifieke onderdelen van het examen, zoals navigatie, veiligheidsvoorschriften of vaarregels.

Om de kans op succes te vergroten, raden wij aan om tijd te steken in de voorbereiding. Neem de tijd voor onze online cursus, maak de oefenexamens en probeer ook op het water al ervaring te hebben. Huur eens een boot of vaar eens met een vriend of familielid mee en stel degene met ervaring de vragen die jij nog hebt voorafgaand aan het examen. Door je goed voor te bereiden vergroot je de kans op succes aanzienlijk.

Voor Vaarbewijs 2 ligt het slagingspercentage hoger. Ongeveer 75% haalt dit examen de eerste keer al. Dit geeft het belang van een goede voorbereiding ook al aan.

In 5 stappen van inschrijving naar certificering

 • Stap 1: Onderzoek welk vaarbewijs je nodig hebt
  Bepaal welk vaarbewijs je nodig hebt voor het type vaartuig en de wateren waarop je van plan bent te varen.

 • Stap 2: Schrijf je in voor onze cursus
  Onze online cursussen bieden alle theoretische kennis om je voor te bereiden op het examen.

 • Stap 3: Bestudeer de theorie
  Dompel jezelf onder in onderwerpen van het varen, zoals maritieme regelgeving, navigatie, veiligheid op het water en noodprocedures.

 • Stap 4: Oefen met oefenexamens
  Test regelmatig je kennis met oefenexamens om je voor te bereiden op de vraagstelling en de structuur van het echte examen.

 • Stap 5: Plan je examen en neem het af
  Plan je examendatum zodra je klaar bent om het examen af te leggen. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt en op tijd op de examenlocatie aanwezig bent.

Het behalen van een vaarbewijs vereist inzet, studie en het liefst ook praktijkervaring, maar met de juiste voorbereiding en inzet kun ook jij snel je vaarbewijs behalen en genieten van de rust op het water.

Inschrijven online cursus