Vaarbewijs.nl

Hoe lang moet je leren voor je vaarbewijs?

30 uur heb je ongeveer nodig! We hebben deelnemers die het in minder tijd lukt, maar ook deelnemers die er meer tijd voor nemen. Het hangt helemaal af van je startpunt, hoe snel je leert en hoeveel tijd je elke dag of week aan studeren kunt besteden. Het belangrijkste is, dat jij vertrouwd genoeg bent met de lesstof. Bij Vaarbewijs.nl weten we dat iedereen uniek is en daarom bieden we richtlijnen die passen bij diverse leerbehoeften voor zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2.

Vaarbewijs 1

 • Zonder voorkennis? Reken dan op zo’n 20 tot 40 uur studeren. Deze schatting omvat het doorwerken van studiemateriaal, het oefenen met examenvragen en de stof herhalen.
 • Met een beetje ervaring? Dan kun je de klus waarschijnlijk klaren met 15 tot 30 uur studie.

Vaarbewijs 2

 • Begin je vanaf nul? Zet je schrap voor ongeveer 30 tot 50 uur studie, aangezien de stof diepgaander is, met nog meer uitdaging op het gebied van navigatie.
 • Heb je Vaarbewijs 1 al op zak? Dan ben je meer begaan met de lesstof maar houdt er rekening mee dat Vaarbewijs 2 volledig andere lesstof is. Dat begint al met een ander reglement: het Scheepvaartreglement Westerschelde (SRW).

Wat beïnvloedt jouw studietijd?

Ben je visueel ingesteld of absorbeer je kennis beter door lezen en samenvatten? Onze cursussen zijn ontworpen om aan alle leerstijlen tegemoet te komen. Afhankelijk van jouw persoonlijke schema, biedt Vaarbewijs.nl je de flexibiliteit om je studie uit te spreiden over weken of maanden. Vergeet niet: oefenen maakt meester.

Onze oefenexamens helpen je de stof snel en effectief onder de knie te krijgen. En onthoud goed: succes in studie vereist herhaling. Door continu de leerstof te herhalen, veranker je de kennis diep in je geheugen, waardoor je optimaal voorbereid bent op het examen.

3 studietips van Vaarbewijs.nl

 • Plan vooruit
  Neem de tijd om een studieplanning op te stellen. Nee, niet downloaden en klaar! Maak er eentje die past bij jouw dagelijks leven. Dit helpt je niet alleen om consistent te studeren, maar zorgt er ook voor dat je studie geen last wordt. Bepaal vaste tijdstippen en dagen in de week (eventueel in samenspraak met je partner) die je wijdt aan het leren, zodat je een routine opbouwt die studeren natuurlijk maakt.

 • Schrijf je fouten op een papiertje
  Bij het doorlopen van onze online cursussen zul je onvermijdelijk fouten maken. Dat is onderdeel van het leerproces. Het unieke aan fouten maken is, dat je er het meest van leert. Noteer elke fout die je maakt op een apart stuk papier. Besteed elke dag even tijd om deze fouten door te nemen en te herhalen. Zo verander je fouten in leermomenten en dit helpt je de juiste informatie steviger in je geheugen te krijgen.

 • Samen sta je sterk
  Het vinden van een studiepartner kan een wereld van verschil maken in je voorbereiding op het vaarbewijs examen. Niet alleen kan een studiebuddy je motiveren op momenten dat je het zelf even niet ziet zitten, maar je kunt ook kennis en inzichten delen. Samen kun je oefenexamens doornemen, elkaar overhoren, en discussiëren over lastige onderwerpen. Deze interactie maakt het studeren niet alleen leuker maar ook effectiever.

Met een helder plan en een slimme aanpak ligt jouw vaarbewijs binnen handbereik. Start vandaag nog met Vaarbewijs.nl en zet koers naar jouw succes op het water!

Inschrijven online cursus