Vaarbewijs.nl

Hoe haal je snel jouw vaarbewijs?

Het zeilen of sturen met je eigen motorboot is een droom voor velen. Wij loodsen je door het proces met een helder stappenplan en handige tips om snel je vaarbewijs in de wacht te slepen.

Welk vaarbewijs heb ik nodig?

 • Vaarbewijs 1
  Voor het varen op rivieren, kanalen en meren met pleziervaartuigen van 15 tot 25 meter en motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 km per uur, is dit vaarbewijs onmisbaar.

 • Vaarbewijs 2
  Dit is een verdieping op Vaarbewijs 1 en vereist voor het bevaren van alle binnenwateren, inclusief het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Waddenzee, de Westerschelde en de Eems en Dollard.

Begin met leren

Volg onze online cursus, deze zit vol met lesmateriaal specifiek voor het vaarbewijsexamen, compleet met interactieve leermethoden en oefentoetsen.

Al is een praktijkexamen niet nodig, ervaring op het water is goud waard. Huur eens een boot of ga mee varen met een ervaren schipper om de kneepjes van het vak te leren en gevoel op het water te krijgen.

Oefen voor het examen

Oefenexamens zijn je beste vriend in de voorbereiding. Ze geven een realistisch beeld van het examen en helpen je te focussen op de gebieden die extra aandacht verdienen. Onze online cursus heeft na ieder onderwerp een proefexamen, deze kun je zo vaak als wenselijk doen. Noteer eventuele fouten voor jezelf en neem deze iedere dag nog eens extra door. Het opschrijven van je fouten helpt je om ze sneller te onthouden.

Plan het examen

Ben je klaar voor de grote dag en voel je je zelfverzekerd over de leerstof? Dan is het moment aangebroken om je examen te plannen. Dit doe je eenvoudig via de website van het CBR. Aarzel niet te lang met het vastleggen van je examendatum, want de beschikbare plekken zijn vaak snel bezet. Het op tijd plannen geeft je niet alleen een concreet doel om naartoe te werken, maar zorgt er ook voor dat je jouw studieplanning hierop kunt afstemmen.

De dag van het examen

De examendag zelf is een moment waarop alles moet kloppen. Om ervoor te zorgen dat deze dag zo soepel mogelijk verloopt, zijn hier een paar belangrijke punten (naast het kennen van de lesstof) om rekening mee te houden:

 • Rust goed uit
  Zorg ervoor dat je de nacht voor het examen goed slaapt. Een uitgerust hoofd is helder en gefocust.

 • Kom op tijd
  Bereken van tevoren hoeveel tijd je nodig hebt om op de examenlocatie te komen en houd rekening met mogelijke vertragingen. Het is beter om te vroeg te zijn dan het risico te lopen laat te komen.

 • Neem noodzakelijke documenten mee
  Een geldig identiteitsbewijs is vereist om toegang te krijgen tot het examen, dus vergeet deze niet. Let op: Je mag geen eigen rekenmachine meenemen. Op het beeldscherm (touch screen) kun je daar een rekenmachine selecteren.

Geslaagd?

Gefeliciteerd, je hebt je vaarbewijs! Je mag nu legaal de wateren op. Maar vergeet niet: veiligheid voorop. Blijf jezelf ontwikkelen, ga regelmatig het water op en leer continu nieuwe vaardigheden.

Door bovenstaande stappen te volgen, ben je goed op weg om snel je vaarbewijs te behalen. Echter, onderschat het examen niet. Een grondige voorbereiding is de sleutel tot succes en zal je helpen om met vertrouwen en kennis het water op te gaan.

Inschrijven online cursus