Vaarbewijs.nl

Examen Basiscertificaat Marifonie

Tijdens het examen hebt u maximaal één uur de tijd om 30 meerkeuzevragen te beantwoorden. Om te slagen moet ten minste 70% van de antwoorden goed zijn.

Locaties
Het examen wordt door het CBR via een beeldscherm (touchscreen) afgenomen. U kunt kiezen uit maar liefst 20 examenlocaties, verspreid over het hele land. Het examen kan op elke werkdag en soms ook op zaterdag afgelegd worden.

Tarief
Het examen kost € 77,- (vanaf 2024 € 82,40). Dat bedrag staat los van het cursusgeld.

Bedieningscertificaat
Als u geslaagd bent voor het examen Basiscertificaat Marifonie, moet u uw bedieningscertificaat aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (rdi.nl) streeft ernaar om de aanvraag van dat bedieningscertificaat binnen 6 weken af te handelen. De vergoeding voor de afgifte van het bedieningscertificaat is € 90,-. 

Op een schip met marifoon aan boord moet ten minste één persoon in het bezit zijn van het bedieningscertificaat (Basiscertificaat Marifonie). U mag met dit certificaat de marifoon op een plezierjacht niet alleen op de binnenwateren, maar ook langs de kust en op alle zeeën gebruiken. Daarom worden in het examen Basiscertificaat Marifonie veel vragen over het gebruik van de marifoon op zee gesteld. Met het bedieningscertificaat mag u ook de marifoon van een buitenlands jacht bedienen. De meeste landen erkennen het in Nederland afgegeven bedieningscertificaat.

Voorbereiding
In de online cursus van Vaarbewijs.nl wordt u volledig voorbereid op het examen bij het CBR en komt u letterlijk alle vragen tegen die u tijdens het examen krijgt. 

 

Reacties van cursisten

"Examen Marifonie afgerond en geslaagd met 50 punten. Ondanks dat ik met leren niet veel problemen heb, is deze manier een zeer prettige. Het is bijna niet mogelijk om te zakken! Bedankt en wellicht tot een volgende cursus."

M. van H.

"Heb gisteren het marifoonexamen gedaan. Geslaagd met 46 punten! In de zomer al VB1 en VB2 gehaald. VB2 zelfs met 0 fouten. Door de goede voorbereiding zit je ook relaxed en met vertrouwen aan de examentafel. Ik raad iedereen deze cursus aan in ieder geval."

Paul M.

"Geslaagd voor het Basis Certificaat Marifonie! Met 49/50 punten! Door de overzichtelijke cursus en proefexamens was het echte examen heel goed te doen. "

Jasper de G.

"Vandaag mijn examen Basiscertificaat Marifonie gedaan en met 50 punten (het maximale) geslaagd. Dit is mij gelukt doordat jullie cursussen zo duidelijk en prettig leerbaar zijn. Ik zal het iedereen aanraden. Door de cursus van Vaarbewijs.nl heb je grote kans op slagen! Ook telefonisch goede service van jullie ontvangen. Ik vond het fijn dat ik nog even na het examen werd terug gebeld of het allemaal nog was gelukt. "

Marijke B.

"Weliswaar laat, maar ik heb dan eindelijk afgelopen zaterdag mijn getuigschrift Basiscertificaat Marifonie van het examen binnen. Ben geslaagd met 43 van de 50 punten. Ben zelf zeer tevreden met de uitslag en wil u dan ook danken voor de goed opgezette cursus die begrijpelijk en duidelijk is opgezet. Mede daardoor ben ik zonder al te veel moeite door het examen heen gekomen."

R.R. Doesburg