Vaarbewijs.nl

Examen Basiscertificaat Marifonie

Tijdens het examen heb je maximaal één uur de tijd om 30 meerkeuzevragen te beantwoorden. Om te slagen moet ten minste 70% van de antwoorden goed zijn.

Locaties
Het examen wordt door het CBR via een beeldscherm (touchscreen) afgenomen. Je kunt kiezen uit maar liefst 20 examenlocaties, verspreid over het hele land. Het examen kan op elke werkdag en soms ook op zaterdag afgelegd worden.

Tarief
Het examen kost € 82,40. Dat bedrag staat los van het cursusgeld.

Basiscertificaat Marifonie
Als je geslaagd bent voor het examen Basiscertificaat Marifonie, moet je de pas aanvragen bij het CBR. Die wordt dan binnen twee weken naar je huisadres opgestuurd. De pas kost € 90,- en is je hele leven geldig. 

Op een schip met marifoon aan boord moet ten minste één persoon in het bezit zijn van een bedieningscertificaat. Je mag met het Basiscertificaat Marifonie de marifoon op een plezierjacht niet alleen op de binnenwateren, maar ook langs de kust en op alle zeeën gebruiken. Daarom worden in het examen Basiscertificaat Marifonie veel vragen over het gebruik van de marifoon op zee gesteld. Met het Basiscertificaat Marifonie mag je ook de marifoon van een buitenlands jacht bedienen. De meeste landen erkennen het in Nederland afgegeven Basiscertificaat Marifonie.

Voorbereiding
In de online cursus van Vaarbewijs.nl word je volledig voorbereid op het examen bij het CBR en kom je letterlijk alle vragen tegen die je tijdens het examen krijgt.