Vaarbewijs.nl

Basiscertificaat Marifonie

Waarom?

Sluizen, bruggen en havens
Steeds meer sluis- en brugwachters verwachten dat je een marifoon aan boord hebt en die uitluistert. Bij het zoeken naar een ligplaats in een haven is een marifoon een handig hulpmiddel. 

Tijdens het varen
Op vaarwater waar ook grote schepen varen, kun je via de marifoon horen wat er onderling wordt afgesproken. In een noodsituatie is het bezit van een marifoon een groot voordeel ten opzichte van een mobiele telefoon. Met een marifoon aan boord hoort iedereen in jouw omgeving wat er aan de hand is en kan er meteen hulp geboden worden. 

Marifoon aan boord
Op een schip met marifoon aan boord moet ten minste één persoon in het bezit zijn van het bedieningscertificaat (Basiscertificaat Marifonie). Je mag met dit certificaat op een plezierjacht de marifoon niet alleen op de binnenwateren, maar ook langs de kust en op alle zeeën gebruiken. Daarom worden in het examen Basiscertificaat Marifonie veel vragen over het gebruik van de marifoon op zee gesteld. Met het bedieningscertificaat mag je ook de marifoon van een buitenlands jacht bedienen. De meeste landen erkennen het in Nederland afgegeven bedieningscertificaat.

AIS
Met het bedieningscertificaat mag je ook het wereldwijde AIS (‘Automatic Identification System’) gebruiken. Hiermee ben je in staat om in een ruimer gebied dan de radar bestrijkt te zien waar zich in de omgeving andere schepen bevinden en in welke richting ze varen.

Online cursus Marifonie

De online cursus Marifonie is up-to-date en 100% examengericht.

Informatie over online cursus Marifonie

Demo online cursus

Om een idee te krijgen van onze online cursus, kun je hieronder een demo bekijken. Deze demo bevat 6 onderwerpen en 12 vragen.

Demo online cursus Marifonie

Examen Basiscertificaat Marifonie

  • Tijdens het examen heb je maximaal één uur de tijd om 30 meerkeuzevragen te beantwoorden. Om te slagen moet ten minste 70% van de antwoorden goed zijn.

  • Het examen wordt door het CBR via een beeldscherm (touchscreen) afgenomen. Je kunt kiezen uit maar liefst 20 examenlocaties, verspreid over het hele land. Het examen kan op elke werkdag en soms ook op zaterdag afgelegd worden.

  • In de online cursus van Vaarbewijs.nl word je volledig voorbereid op het examen bij het CBR en kom je letterlijk alle vragen tegen die je tijdens het examen krijgt. 

  • Het examen kost € 82,40. Dat bedrag staat los van het cursusgeld. 

Uitslag van het examen

  • Als je geslaagd bent voor het examen, moet je jouw bedieningscertificaat aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat bedieningscertificaat is vereist voor het bedienen van een zendinstallatie aan boord.

  • De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur streeft ernaar om de aanvraag van dat bedieningscertificaat binnen 6 weken af te handelen. De vergoeding voor de afgifte is € 90,-.